Udang
Masak Serai Wangi
Bahan-bahan:
600 gm udang harimau -
digoreng setengah masak
4 batang serai
100 gm cili kering
100 gm bawang merah
100 gm cili merah
70 gm bawang putih
70 gm halia muda
3 sudu besar pati asam
jawa
30 gm belacan bakar
100 gm pati santan
Garam dan gula secukup
rasa
Cara memasak:
Kisar halus serai, cili kering, bawang merah,
cili merah, bawang putih dan halia muda.
Tumis hingga wangi dan
masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
Masak atas api sederhana
hingga kuah pekat
Masukkan pati santan dan
udang.
Masak hingga naik bau.
cubalah......aku memg suka makn udang....disebabkan aku tiada alahan maka aku gembira menikmati masakan yg ada udang...hahahahaha.........selamat mencuba...........
No comments:
Post a Comment